Kaczka po pekińsku

31


Trudne


90 min.


4 os.

Składniki
kaczka 1 sztuka
cebula dymka4 sztuki
ogórek świeży1 sztuka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr30 gramów
Marynata:
sos sojowy jasny150 mililitrów
miód2 łyżki
wódka100 mililitrów
ocet winny2 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
sos hoisin200 mililitrów
sos sojowy1 łyżka
sherry5 łyżek
papryka ostra w proszku, mielona5 gramów
woda50 mililitrów
Ciasto:
mąka pszenna200 gramów
woda50 mililitrów
sól1 łyżka
olej sezamowy3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.
Krok 2
Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.
Krok 3
Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Krok 4
W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
Krok 5
Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
Krok 6
W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
Krok 7
Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl