Kaczka po pekińsku
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • cebula dymka - 4 sztuki
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 30 gramów
  • marynata
  • sos sojowy jasny - 150 mililitrów
  • miód - 2 łyżki
  • wódka - 100 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sos hoisin - 200 mililitrów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sherry - 50 łyżek
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 5 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • ciasto
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • sól - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.
  2. Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.
  3. Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
  4. W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
  5. Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
  6. W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
  7. Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.