Kaczka w karmelu z jabłkami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kaczka cała (ok.2kg) - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • kwaśne jabłka - 0.5 kilogramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • woda
  • ocet
  • olej - 3 łyżki
  • żurawina do podania

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.
  2. Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C.
  3. Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę.
  4. Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy.
  5. Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.