Przygotowanie |
Krok 1 |
Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią. |
Krok 2 |
Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C. |
Krok 3 |
Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę. |
Krok 4 |
Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy. |
Krok 5 |
Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną. |