| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią. | 
| Krok 2 | 
| Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C. | 
| Krok 3 | 
| Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę. | 
| Krok 4 | 
| Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy. | 
| Krok 5 | 
| Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną. |