Kaczka w karmelu z jabłkami

21


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
kaczka cała (ok.2kg)1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 sztuka
kwaśne jabłka0.5 kilogramów
pieprz czarny mielony1 szczypta
majeranek1 łyżka
cukier1 szklanka
woda
ocet
olej3 łyżki
żurawina do podania
Przygotowanie
Krok 1
Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.
Krok 2
Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C.
Krok 3
Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę.
Krok 4
Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy.
Krok 5
Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl