Kaczka w maladze

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • płatki migdałowe - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • wino - 1 szklanka
  • białko z jajka - 1 sztuka
  • bulion z kurczaka - 2 szklanki
  • liście melisy - 8 sztuk
  • filet z kaczki - 600 gramów
  • ananas w plastrach - 1 opakowanie
  • czerwone i zielone wisienki koktajlowe - 16 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Sok z cytryny wmieszaj z miodem i solą. Powstała marynatą natrzyj mięso, odstaw na godzinę.
  2. Gotowe usmaż na maśle i przełóż do rondla. Zalej winem i bulionem, gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.
  3. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, ostudź je i pokrój w plastry. Wywar lekko odparuj.
  4. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zalewy z ananasa, gdy napęcznieje wlej do wrzącego wywaru.
  5. Białko roztrzep z 2 łyżkami soku z ananasa i również wlej do wywaru, całość zagotuj, przecedź.
  6. Na spód dużego półmiska wlej około 1 cm galarety i odstaw do zamrażalnika na 2 minuty.
  7. Ułóż plastry mięsa, przekładając plastrami ananasa i pomarańczy. W środkach ananasa umieszczaj kolorowe wisienki. Całość przybierz melisą i płatkami migdałowymi. Zalej resztą galarety. Odstaw do całkowitego stężenia.