Kaczka w sosie cytrynowym

16


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
kaczka 1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr2 łyżki
cytryna3 sztuki
cebula1 sztuka
białe wytrawne wino1 szklanka
imbir suszony1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.
Krok 2
Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.
Krok 3
Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.
Krok 4
Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.
Krok 5
Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.
Krok 6
Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.
Krok 7
Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl