Kaczka w sosie cytrynowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • cytryna - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.
  2. Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.
  3. Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.
  4. Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.
  5. Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.
  6. Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.
  7. Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.