| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny. |
| Krok 2 |
| Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok. |
| Krok 3 |
| Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr. |
| Krok 4 |
| Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut. |
| Krok 5 |
| Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź. |
| Krok 6 |
| Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny. |
| Krok 7 |
| Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki. |