Kaczka z ananasem i czereśniami

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • ananas plastry - 4 sztuki
  • czereśnie - 16 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • seler - 3 szczypty
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • wódka - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę opraw, dobrze umyj i osusz. Cebulę pokrój w plastry, a selera w kostkę.
  2. Kaczkę wyjmij i ostudź, po czym zdejmij jej skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Mieszaj, aż się zagotuje i dorzuć kawałki ananasa i czereśnie bez pestek. Chwileczkę gotuj. Kaczkę podawaj z ryżem, przybraną czereśniami.
  4. Kaczkę włóż do garnka, wlej litr wody, wrzuć cebulę, selera i dodaj kostkę Knorr. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez godzinę i 30 minut na niezbyt dużym ogniu.
  5. Zagotuj 200 ml wywaru, w którym była kaczka. Kawałki mięsa wrzuć na gorący olej i podsmaż, a następnie dodaj sos sojowy i miód.
  6. Wymieszaj i wlej wódkę oraz zagotowany bulion.