Kaczka z brzoskwiniami
  • 120 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • szałwia - 12 listki
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 4 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • brzoskwinie (lekko twarde) - 500 gramów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.25 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę włóż do rondla i wlej tyle gorącej wody, by ją częściowo przykryła. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i szałwię, posól do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 1/2 godz.
  2. Wyjmij kaczkę na deskę, obierz ze skóry i kości. Mięso pokrój na kawałki. Wywar przestudź, odtłuść i przecedź.
  3. Obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie pokrój w ósemki. Włóż na patelnię na rozgrzane masło i duś ok. 5 min.; w połowie przewracając na drugą stronę i posypując cynamonem.
  4. Przełóż brzoskwinie do rondla z kaczką. Na patelnię po smażeniu brzoskwiń wlej odrobinę wody i wywaru, i zagotuj. Polej tym brzoskwinie i kaczkę w rondlu. Gotuj je jeszcze przez 2-3 min., a potem przełóż na wygrzany półmisek i podawaj.