Kaczka z brzoskwiniami

10


Średnie


120 min.


4 os.

Składniki
kaczka 1 sztuka
szałwia12 listki
gałązka rozmarynu1 sztuka
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Goździki z Indonezji Knorr4 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr2 sztuki
masło1 łyżka
brzoskwinie (lekko twarde)500 gramów
Cynamon z Wietnamu Knorr0.25 łyżeczek
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
sól do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Kaczkę włóż do rondla i wlej tyle gorącej wody, by ją częściowo przykryła. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i szałwię, posól do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 1/2 godz.
Krok 2
Wyjmij kaczkę na deskę, obierz ze skóry i kości. Mięso pokrój na kawałki. Wywar przestudź, odtłuść i przecedź.
Krok 3
Obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie pokrój w ósemki. Włóż na patelnię na rozgrzane masło i duś ok. 5 min.; w połowie przewracając na drugą stronę i posypując cynamonem.
Krok 4
Przełóż brzoskwinie do rondla z kaczką. Na patelnię po smażeniu brzoskwiń wlej odrobinę wody i wywaru, i zagotuj. Polej tym brzoskwinie i kaczkę w rondlu. Gotuj je jeszcze przez 2-3 min., a potem przełóż na wygrzany półmisek i podawaj.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl