Kaczka z jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • kaczka cała - 1 sztuka
  • jabłka - 6 sztuk
  • żurawina suszona - 120 gramów
  • żurawina ze słoika - 4 łyżki
  • czosnek główka - 1 sztuka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • margaryna - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • sok jabłkowy - 1 szklanka
  • olej - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się pozostałości piór. Następnie natrzyj dokładnie mięso w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr.
  2. Cztery jabłka pokrój w drobne kawałki i przełóż do miski.
  3. Dodaj do nich olej, rozdrobniony czosnek , majeranek, suszoną żurawinę i pozostałą przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.
  4. Gotową mieszanką jabłek i przypraw nafaszeruj ściśle kaczkę.
  5. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Podlej sokiem jabłkowym i piecz w temperaturze 150 stopni przez 2h, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni na kolejną godzinę.
  6. Pozostałe jabłka obierz i pokrój w cząstki. Przed podaniem kaczki obsmaż je na margarynie z szczyptą cukru przez 2-3 minut. Następnie dodaj żurawinę z słoika i jeszcze chwilę podsmaż.