Kaczka z sosem mole i ananasem

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 2 łyżki
  • ananas - 0.5 sztuk
  • czosnek ząbki - 7 sztuk
  • chilli - 1 łyżeczka
  • kaczka - 1 sztuka
  • sok z limonek - 3 łyżki
  • sok z ananasa - 125 mililitrów
  • sos mole - 450 mililitrów
  • chili świeża - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę pokrój na porcje.
  2. Czosnek pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z limonki, łyżeczką mielonej chili, solą i 1 łyżką cukru, polej mięso i odstawić na noc do lodówki.
  3. Kaczkę wyjmij z marynaty, osusz. Ciemne mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Tłuszcz wytopiony z kaczki wylej.
  4. Dodaj kawałki piersi i piecz około 20 minut. Zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz 10 minut, żeby kaczka się zarumieniła.
  5. Sos mole podgrzej. Chili pokrój w paski.
  6. Ananasa obierz, pokrój w plastry, posyp resztą cukru i podpiecz na grillu z obu stron.
  7. Porcje kaczki podawaj z plastrami ananasa, polane sosem mole, ozdobione chili.