Kaczka z sosem mole i ananasem

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
sól1 szczypta
cukier2 łyżki
ananas0.5 sztuk
czosnek ząbki 7 sztuk
chilli1 łyżeczka
kaczka 1 sztuka
sok z limonek3 łyżki
sok z ananasa 125 mililitrów
sos mole 450 mililitrów
chili świeża 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kaczkę pokrój na porcje.
Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z limonki, łyżeczką mielonej chili, solą i 1 łyżką cukru, polej mięso i odstawić na noc do lodówki.
Krok 3
Kaczkę wyjmij z marynaty, osusz. Ciemne mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Tłuszcz wytopiony z kaczki wylej.
Krok 4
Dodaj kawałki piersi i piecz około 20 minut. Zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz 10 minut, żeby kaczka się zarumieniła.
Krok 5
Sos mole podgrzej. Chili pokrój w paski.
Krok 6
Ananasa obierz, pokrój w plastry, posyp resztą cukru i podpiecz na grillu z obu stron.
Krok 7
Porcje kaczki podawaj z plastrami ananasa, polane sosem mole, ozdobione chili.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl