Kaczka z sosem śliwkowym
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kaczki - 4 sztuki
  • śliwki wędzone bez pestek - 50 gramów
  • szalotka - 1 sztuka
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 8 ziaren
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 łyżka
  • olej - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
  2. Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
  3. Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
  4. Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.