Kaiserschmarrn

8


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
jaja3 sztuki
mąka pszenna200 gramów
mleko100 mililitrów
cukier1 łyżka
sól1 szczypta
Rama z alpejskim mlekiem100 gramów
rodzynki50 gramów
koniak lub brandy80 gramów
gruszka2 sztuki
płatki migdałowe 2 łyżki
cukier puder50 gramów
laska wanilii1 sztuka
cytryna1 sztuka
mielony cynamon1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki zalej koniakiem, możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kosteczkę i również dodaj do rodzynek z koniakiem. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok.
Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki. Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.
Krok 3
Żółtka utrzyj w mikserze z cukrem i margaryną dodaj do nich skórkę z cytryny i wanilie. Wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę połącz z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą.
Krok 5
Puszystą masę wylej na patelnie z odrobiną rozpuszczonej margaryny Rama, na środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut, gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 6
Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl