Kaiserschmarrn
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jaja - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • Rama z alpejskim mlekiem - 100 gramów
  • rodzynki - 50 gramów
  • koniak lub brandy - 80 gramów
  • gruszka - 2 sztuki
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • cukier puder - 50 gramów
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mielony cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalej koniakiem, możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kosteczkę i również dodaj do rodzynek z koniakiem. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok.
  2. Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki. Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.
  3. Żółtka utrzyj w mikserze z cukrem i margaryną dodaj do nich skórkę z cytryny i wanilie. Wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę połącz z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą.
  5. Puszystą masę wylej na patelnie z odrobiną rozpuszczonej margaryny Rama, na środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut, gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty.
  6. Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów.