| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Rodzynki zalej koniakiem, możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kosteczkę i również dodaj do rodzynek z koniakiem. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. |
| Krok 2 |
| Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki. Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka. |
| Krok 3 |
| Żółtka utrzyj w mikserze z cukrem i margaryną dodaj do nich skórkę z cytryny i wanilie. Wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem. |
| Krok 4 |
| Białka ubij na sztywną pianę połącz z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą. |
| Krok 5 |
| Puszystą masę wylej na patelnie z odrobiną rozpuszczonej margaryny Rama, na środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut, gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty. |
| Krok 6 |
| Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów. |