Przygotowanie |
Krok 1 |
Rodzynki zalej koniakiem, możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kosteczkę i również dodaj do rodzynek z koniakiem. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. |
Krok 2 |
Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki. Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka. |
Krok 3 |
Żółtka utrzyj w mikserze z cukrem i margaryną dodaj do nich skórkę z cytryny i wanilie. Wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem. |
Krok 4 |
Białka ubij na sztywną pianę połącz z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą. |
Krok 5 |
Puszystą masę wylej na patelnie z odrobiną rozpuszczonej margaryny Rama, na środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut, gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty. |
Krok 6 |
Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów. |