Kajmakowy mazurek
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 225 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 75 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 1 łyżeczka
  • polewa:
  • cukier - 3 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12.5 gramów
  • woda lub mleko - 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • masa kajmakowa - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • orzechy włoskie - 60 gramów
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę. Następnie zagnieć ciasto w kulkę i odłóż na 10 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 st.C (termoobieg) 25-30 minut.
  3. Masę kajmakową zmiksuj z miękką Kasią. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i posmaruj przygotowaną masą. Na kajmaku rozłóż bakalie.
  4. Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i zagotuj. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź by zgęstniała i udekoruj nią ciasto. Odstaw do zastygnięcia.