Kajmakowy mazurek

10


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna225 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
cukier puder75 gramów
żółtko1 sztuka
śmietana 18%1 łyżeczka
Polewa::
cukier3 łyżki
kakao1 łyżka
Kostka do pieczenia Kasia12.5 gramów
woda lub mleko2 łyżki
Dodatkowo::
masa kajmakowa 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
orzechy włoskie60 gramów
płatki migdałowe 2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę. Następnie zagnieć ciasto w kulkę i odłóż na 10 minut do lodówki.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 st.C (termoobieg) 25-30 minut.
Krok 3
Masę kajmakową zmiksuj z miękką Kasią. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i posmaruj przygotowaną masą. Na kajmaku rozłóż bakalie.
Krok 4
Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i zagotuj. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź by zgęstniała i udekoruj nią ciasto. Odstaw do zastygnięcia.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl