Kakaowe trufle owsiane
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
  • płatki owsiane - 24 łyżki
  • kakao (bezglutenowe) - 4 łyżki
  • cukier puder - 5 łyżek
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelać go garnka najlepiej teflonowego.
  2. Wymieszać z kakaem i aromatem.
  3. Postawić na małym ogniu i mocno podgrzać ale nie gotować.
  4. Płatki owsiane wymieszać z cukrem pudrem i sypkie składniki dodać do mleka.
  5. Zagotować cały czas mieszając do czasu, aż owsianka napęcznieje
  6. .Gdy masa będzie gęsta ale plastyczną zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Formować w dłoniach kuleczki wielkości Rafaello. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  7. Z podanych składników wychodzi ok. 30-32 trufle.