Kalafior - w panierce

0


Średnie


30 min.


6 os.

Składniki
średni kalafior 1 sztuka
sok z połowy cytryny1 sztuka
sól do smaku1 sztuka
2 jajka1 sztuka
pieprz1 sztuka
olej roślinny1 sztuka
bułka tarta1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Pokroić kalafior na różyczki i dokładnie umyć.
Krok 2
W garnku zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), aż będzie ugotowany, ale nadaj jędrny. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Krok 3
Jajka roztrzepać z pieprzem i solą. Zanurzać kawałki kalafiora w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
Rozgrzać olej i smażyć kalafiora ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.
Autor: gosquaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl