Kalafior - w panierce

Składniki:

  • średni kalafior - 1 sztuka
  • sok z połowy cytryny - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • 2 jajka - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • olej roślinny - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić kalafior na różyczki i dokładnie umyć.
  2. W garnku zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), aż będzie ugotowany, ale nadaj jędrny. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  3. Jajka roztrzepać z pieprzem i solą. Zanurzać kawałki kalafiora w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.
  4. Rozgrzać olej i smażyć kalafiora ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.