Kalafior w pomidorach

Składniki:

  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • olej - 5 łyżek
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • starty ser żółty - 15 dekagramów
  • kalafior - 3 sztuki
  • pokruszone orzechy włoskie - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiory podziel na różyczki, a czosnek posiekaj.
  2. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek oraz orzechy. Podsmaż.
  3. Dodaj kalafiory oraz natkę pietruszki i smaż przez 5 minut.
  4. Dolej szklankę wody, przecież pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
  5. Warzywa wyłóż na półmisek i posyp startym serem.