Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 40 dekagramów
  • Przyprawa do wołowiny Knorr - 2 łyżki
  • mrożony kalafior - 50 dekagramów
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • starty ser żółty - 20 dekagramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • sól
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podgotuj, mięso dopraw przyprawą Knorr i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Przygotuj sos serowy: śmietankę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.
  3. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem. Następnie ułóż w nim mięso i kalafiora.
  4. Całość zalej przygotowanym sosem serowym i zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.