Kalafior zapiekany z serem

Składniki:

  • kalafior - 1 sztuka
  • ocet - 1 łyżka
  • śmietana - 1 szklanka
  • starty parmezan - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj, rozdziel n mniejsze różyczki i wrzuć na 10 min. do wody wymieszanej z octem. Po tym czasie, ugotuj go w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź.
  2. Papryczkę chili umyj i usuń nasionka, pokrój w drobniutką kosteczkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż kawałki kalafiora.
  3. Śmietanę zagotuj dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej różyczki warzywa. Oprósz posiekanym szczypiorkiem, kosteczką papryczki i parmezanem. Ostrą zapiekankę z kalafiorem piecz przez ok. 10-15 min. w temperaturze 250 stopni.