Kanadyjska szarlotka

Składniki:

  • bułka tarta - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • sól - 0.7 łyżeczek
  • mleko - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 85 gramów
  • cukier brązowy - 1.7 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 2.2 łyżeczki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • jabłka Golden Delicjusz - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.
  2. Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.
  3. Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.
  4. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.
  5. Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.