Kanadyjskie pieguski

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • daktyle - 15 dekagramów
  • owoce kandyzowane - 15 dekagramów
  • rodzynki - 15 dekagramów
  • migdały - 15 dekagramów
  • orzechy włoskie - 15 dekagramów
  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • czekolada - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, następnie dodać bakalie i ponownie wymieszać.
  2. Ciasto klei się do ręki i takie ma być.
  3. Z powstałej masy kładziemy łyżką na blaszkę przyszłe ciasteczka.
  4. Piec ok. 10 min. w 200 st.
  5. Gdy wystygną, polać rozpuszczoną czekoladą, najlepiej jedną białą i jedną mleczną polewą.