Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce
  • 0 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kromka chleba razowego - 2 sztuki
  • Rama z olejem z awokado i nutą limonki - 1 łyżeczka
  • awokado - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • cytryna - 0.75 sztuk
  • ocet winny - 1 łyżka
  • kilka listków pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ukrój 2 kromki chleba razowego, opiecz w tosterze, a następnie posmaruj Ramą z olejem z awokado i nutą limonki.
  2. Do wrzącej wody dodaj łyżkę octu i zamieszaj aby powstał wir, dodaj rozbite jajko, a następnie gotuj do momentu, aż białko (ok. 3-4 min.) się zetnie. Wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Do wcześniej przygotowanej miseczki włóż pokrojone w kostkę awokado, dodaj posiekany czosnek, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie całość rozdrobnij widelcem. Na koniec dodaj pokrojoną cebulę.
  4. Rozsmaruj pastę na kanapce. Na sam wierzch kanapki połóż jajko w koszulce. Przypraw pieprzem do smaku. Udekoruj listkami pietruszki.