Kanapka z awokado i pieczoną papryką
  • 25 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kromka chleba wieloziarnistego - 8 sztuk
  • czerwone papryki - 2 sztuki
  • Rama 100% Roślinna - 30 gramów
  • dojrzałe awokado - 2 sztuki
  • mały strąk ostrej papryki chili - 1 sztuka
  • zielone oliwki nadziewane papryką - 8 sztuk
  • limonka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • nasiona chia - 2 łyżki
  • chipsy z pomidora

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190° C. Piecz przez około 20 minut. Paprykę wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia, następnie obierz ze skóry i usuń pestki.
  2. Paprykę pokrój w paski, a kolendrę, ząbek czosnku i papryczkę chili drobno posiekaj.
  3. Awokado obierz ze skóry, w misce połącz z oliwą, sokiem z limonki, kolendrą, czosnkiem i papryczką chili. Rozgnieć widelcem, tworząc pastę.
  4. Do pasty z awokado dodaj nasiona chia, całość wymieszaj. Jeśli uznasz, że zachodzi taka potrzeba, dopraw całość do smaku szczyptą soli.
  5. Kromki chleba posmaruj obficie margaryną, na połowę kromek nałóż pastę z awokado, następnie paski papryki, całość przykryj drugą połową kromek.
  6. Na wykałaczki nadziej po jednej oliwce - tak przygotowanymi wykałaczkami zepnij kanapkę i przekrój na pół. Kanapki podawaj z suszonymi chipsami z pomidorów lub papryki.