Kanapka z makaronu po tajsku

Składniki:

  • awokado - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • wino ryżowe - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • chilli - 1 łyżeczka
  • makaron ryżowy nitki - 125 gramów
  • Młoda cebulka - 2 sztuki
  • kiełki z fasoli - 1 szklanka
  • świeży kokos - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron połam na krótkie kawałki i mocz około 4 minut w gorącej wodzie. Odsącz.
  2. Młodą cebulę, miąższ kokosa i trawę cytrynową drobno posiekaj i dodaj do makaronu. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej olej, umieść w niej foremkę o średnicy około 9 cm, włóż do foremki makaron tak, aby przykrył dno i przyklep łyżką.
  4. Smaż około 30 sekund, zdejmij foremkę z patelni, a placuszek smaż nadal z obu stron na złotobrązowy kolor. Zdejmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  5. Resztę placuszków smaż w ten sam sposób. Będzie ich około 12 sztuk.
  6. Awokado i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plastry. Wino wymieszaj z sosem chili i sokiem z limonki.
  7. Placuszki przekładaj kiełkami, awokado i czerwoną cebulką. Polej przygotowanym sosem.