Kanapka z pastą z bakłażana
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rama 100% Roślinna - 50 gramów
  • pieczywo razowe pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • średniej wielkości bakłażan - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pomidory - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • pasta z chili, np. sambal oelek - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • owoc granatu - 1 sztuka
  • rukola - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i cebule włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika na około 20 minut. Gdy po tym czasie bakłażany zrobią się miękkie, odstaw je do ostygnięcia, obierz, przełóż do kielicha miksera, dodaj 80 g orzechów, pastę chili, margarynę, czosnek, kumin i wszystko razem zmiksuj na gładką pastę.
  2. Posiekaj natkę pietruszki. Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do powstałej pasty.
  3. Pastę z bakłażana podawaj na kromkach pieczywa z rukolą. Kanapki udekoruj nasionami granatu.