Kanapka żytnia z awokado i krewetkami
  • 10 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kromka chleba żytniego pełnoziarnistego - 2 sztuki
  • Rama z olejem z awokado i nutą limonki - 1 łyżka
  • krewetki - 6 sztuk
  • awokado - 1 sztuka
  • liście sałaty - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • cytryna - 0.75 sztuk
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ukrój 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego. Posmaruj Ramą z olejem z awokado i nutą limonki.
  2. Umyj i osusz sałatę. Następnie rozłóż ją na kanapce. Dookoła ułóż pokrojone awokado i cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Podsmaż krewetki na rozgrzanej oliwie wraz z pokrojoną papryczką chilli i czosnkiem.
  4. Na koniec dodaj podsmażone krewetki (po 3 sztuki na kromkę). Całość dopraw pieprzem wedle uznania.