Kanapki z kozim serem i cukinią
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste, kromki - 4 sztuki
  • Rama 100% Roślinna - 20 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • kozi ser - 50 gramów
  • burak nieduży - 1 sztuka
  • orzechy włoskie, kilka sztuk
  • garść rukoli - 2 sztuki
  • garść kiełków buraka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180° C (potrwa to ok. 45 min.). Po tym czasie buraka wystudź, obierz i pokrój w cienkie „zapałki”. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż na 12 cienkich plastrów, rozłóż je na blasze i oprósz odrobiną soli. Po kilku minutach osusz plastry cukinii papierowym ręcznikiem.
  3. Na plastry cukinii nałóż porcję rukoli, buraka, pokruszonego sera oraz orzechów. Zwiń wszystkie w roladki i odłóż.
  4. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie na każdej z nich ułóż po trzy przygotowane roladki. Wierzch kanapek udekoruj kiełkami buraka i podawaj.