Kanapki z pastą twarogowo-śledziową
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cienka kromka chleba graham - 3 sztuki
  • Flora Original - 2 łyżeczki
  • chudy ser twarogowy - 100 gramów
  • filet solonego śledzia - 1 sztuka
  • mała cebula - 0.5 sztuk
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu - 2 łyżki
  • papryka czerwona - 0.25 sztuk
  • oliwa z oliwek - 0.5 łyżeczek
  • siekana natka pietruszki - 0.5 łyżeczek
  • mała łodyga selera - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Śledzia umyj i wymocz w wodzie przez godzinę, osusz i drobno posiekaj. Cebulkę obierz i drobno pokrój.
  2. Ser biały rozgnieć widelcem, po czym połącz z cebulką i posiekanym śledziem. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Pastę nałóż na pieczywo uprzednio posmarowane Florą i udekoruj listkami natki pietruszki.
  4. Paprykę i selera naciowego umyj, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz pozostałą posiekaną część natki pietruszki i delikatnie wymieszaj.