Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia, ze skórą - 200 gramów
  • twarożek kanapkowy Bieluch - 300 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • chleb żytni, kromki - 8 sztuk
  • sałatka
  • rukola - 150 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • kiełki lucerny - 40 gramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia natrzyj przyprawą do mięsa Knorr wymieszaną z łyżeczką oliwy.
  2. Upiecz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, skórą do dołu w temperaturze 180C przez około 10 minut, tak aby mięso nie było wysuszone. Po przestygnięciu usuń skórę z łososia.
  3. Mięso włóż do miski, dodaj twarożek i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
  4. Kromki chleba smaruj pastą i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.