Kanapki z pastą z soczewicy
  • 40 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
  • Rama 100% Roślinna - 20 gramów
  • soczewica - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • chili - 1 sztuka
  • bulion - 100 mililitrów
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • czarny sezam - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości, odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj. Kolendrę pokrój drobno.
  2. Na patelni rozgrzej margarynę, przesmaż czosnek, cebulę oraz chilli. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej połowę bulionu i zagotuj całość. Dopraw do smaku.
  3. Soczewicę przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dolej jeszcze bulion.
  4. Pokrojoną kolendrę dodaj do pasty i wymieszaj. Następnie nałóż na kromki pieczywa, posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.