Kanapki z szynką szwarcwaldzką i smażonym serem pleśniowym
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo z ziarnami słonecznika, kromki - 4 sztuki
  • ser pleśniowy typu brie - 50 gramów
  • Rama 100% Roślinna - 2 łyżeczki
  • konfitura gruszkowa - 2 łyżeczki
  • rukola
  • jajka - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • olej - 50 mililitrów
  • natka pietruszki do dekoracji
  • szynka szwarcwaldzka - 4 plastry

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój na mniejsze kromki a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny Rama i rozłóż na nich rukolę.
  2. Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie. Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz tartej bułce. Opanierowany ser usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach.
  3. Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.