| |||||||||
| Składniki | ||
| chleb z ziarnami słonecznika, kromki | 8 sztuk | |
| Rama 100% Roślinna | 30 gramów | |
| oliwki kalamata | 400 gramów | |
| kapary | 3 łyżki | |
| natka pietruszki | 1 pęczek | |
| fileciki anchois | 4 sztuki | |
| oliwa z oliwek | 3 łyżki | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| ser gouda bez laktozy | 300 gramów | |
| kiełki słonecznika | 30 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Posiekaj drobno natkę pietruszki. Ser pokrój w plastry. |
| Krok 2 |
| W kielichu miksera umieść czarne oliwki, anchois, czosnek i kapary, dodaj oliwę, całość dokładnie zmiksuj. |
| Krok 3 |
| Powstałą pastę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. |
| Krok 4 |
| Kromki chleba posmaruj margaryną, nałóż plastry sera i zapiecz je w piekarniku (ok. 5 min. w 200° C), tak aby ser zaczął się delikatnie rozpuszczać. |
| Krok 5 |
| Na kanapki z serem nałóż tapenadę z oliwek, kanapki udekoruj kiełkami słonecznika. |
| Autor: przepisy.pl |