Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb z ziarnami słonecznika, kromki - 8 sztuk
  • Rama 100% Roślinna - 30 gramów
  • oliwki kalamata - 400 gramów
  • kapary - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • fileciki anchois - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ser gouda bez laktozy - 300 gramów
  • kiełki słonecznika - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Ser pokrój w plastry.
  2. W kielichu miksera umieść czarne oliwki, anchois, czosnek i kapary, dodaj oliwę, całość dokładnie zmiksuj.
  3. Powstałą pastę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  4. Kromki chleba posmaruj margaryną, nałóż plastry sera i zapiecz je w piekarniku (ok. 5 min. w 200° C), tak aby ser zaczął się delikatnie rozpuszczać.
  5. Na kanapki z serem nałóż tapenadę z oliwek, kanapki udekoruj kiełkami słonecznika.