Kapsalon z Holandii, czyli lokalny fast food
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Sos Hellmann's Samba - 1 opakowanie
  • Bataty - 500 gramów
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • kapusta pekińska - 4 listków
  • pomidory - 2 sztuki
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ser Mimolette - 50 gramów
  • ser mozzarella - 50 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz i pokrój na frytki, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Następnie usmaż na głębokim oleju na złocisty kolor.
  2. Po usmażeniu frytki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku – oprósz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i wymieszaj.
  3. Piersi z kurczaka skrop oliwą i oprósz pozostałą przyprawą Knorr, upiecz w piekarniku (180 st. C, - 12 min.). Wystudzone piersi pokrój w cienkie paseczki i wyłóż na frytki. Całość posyp startym serem (oba rodzaje) i zapiecz 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Naczynie trzymaj w cieple.
  4. Kapustę oraz cebulę pokrój w paseczki, ogórka oraz pomidory w cienkie plasterki. Sos Hellmann’s wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
  5. Zapieczone mięso polej połową sosu Hellmann’s. Następnie wyłóż kapustę oraz cebulę, pomidory i ogórka. Wierzch potrawy polej pozostałym sosem i podawaj.