Kapuśniak góralski
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta kiszona - 300 gramów
  • kości wędzone - 200 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • woda - 2 litry
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 ziaren
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.
  2. Do kapusty dodaj wędzone kości i gotuj przez około 60 minut.
  3. Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę. Ewentualnie uzupełnij płyn wodą.
  4. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i Rosołem z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z wędzoną kostką i pieczywem.