Kapuśniak na żeberkach
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 400 gramów
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • Wędzony boczek lub wędzone kości - 200 gramów
  • seler - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 100 gramów
  • kiszona kapusta - 300 gramów
  • ziemniaki - 300 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • Kminek z Polski Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masło - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Żebra pokrój w porcje po dwie kostki. Umyj i oczyść z niepotrzebnych kawałków tłuszczu.
  2. Umieść w odpowiednim garnku, dodaj wędzony boczek lub kości i zalej litrem zimnej wody, zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki). Dodaj również przyprawy, takie jak, czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
  3. Przez około 60 minut na wolnym ogniu gotuj wywar.
  4. Po tym czasie dodaj odciśniętą, posiekaną kapustę i kostkę bulionową, gotuj kolejne 20 minut.
  5. W tym czasie pokrój w kostkę cebule, zeszklij ją na maśle, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
  6. Do gotującej się zupy dodaj mąkę z cebulą, szybko i dokładnie wymieszaj rozprowadzając zasmażkę.
  7. Zupę dopraw majerankiem i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkową porcją soli i czarnego pieprzu.