Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta kiszona - 300 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 120 gramów
  • kiełbasa - 1 sztuka
  • woda - 2 litry
  • marchew - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 ziaren
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
  2. Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę.
  3. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj do zupy. Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.