Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • kiszona kapusta - 30 dekagramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 3 sztuki
  • kiełbasa swojska - 15 dekagramów
  • ziemniaki - 15 dekagramów
  • marchew - 15 dekagramów
  • por - 15 dekagramów
  • suszone grzyby - 5 dekagramów
  • majeranek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo dokładnie obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, a pora pokrój w cienkie plastry.
  2. Zagotuj 3 litry wody i rozprowadź kostki Rosołu szlachetnego drobiowego.
  3. Do rosołu wrzuć marchew, pora, suszone grzyby, majeranek oraz liście laurowe. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez godzinę, na średnim ogniu.
  5. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotuj, a następnie dodaj do zupy.
  6. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy, po czym gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
  7. Dopraw kostkami Bulionu na wędzonym boczku Knorr i pieprzem. Podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki.