Kapuśniak z szynką
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta kiszona - 300 gramów
  • szynka wieprzowa - 6 plastrów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 ziaren
  • woda - 2 litry
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
  2. Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.
  3. Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.
  4. Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.