Kapuśniak z szynką

17


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
kapusta kiszona300 gramów
szynka wieprzowa6 plastrów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
pieprz czarny ziarnisty6 ziaren
woda2 litry
majeranek1 szczypta
ząbki czosnku2 sztuki
marchew1 sztuka
kminek1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy2 łyżki
olej do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
Krok 2
Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.
Krok 3
Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.
Krok 4
Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl