Kapuśniak
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • nóżki wieprzowe - 2 sztuki
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • kość od szynki - 1 sztuka
  • golonki cielęce - 2 sztuki
  • biała kapusta - 500 gramów
  • ziemniaki - 250 gramów
  • woda - 1.5 litrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • gałązki natki pietruszki - 3 sztuki
  • ocet - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w dużym rondlu nóżki, golonki i kość od szynki. Dodaj bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  2. Poszatkuj grubo kapustę. Zagotuj w oddzielnym rondlu wodę. Dodaj ocet, kapustę i gotuj przez 2 minuty. Odcedź i odstaw.
  3. Wyjmij nóżki, golonki i kość z rosołu. Ostudź i obierz z tłuszczu. Oddziel mięso od kości, posiekaj i odstaw.
  4. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do rosołu kapustę, ziemniaki i gotuj przez 30 minut.
  5. Dodaj kminek, przyprawę Knorr i posiekane mięso, następnie wlej śmietanę. Podawaj zupę posypaną zieloną pietruszką.