Kapusta nadziewana mięsem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mała kapusta - 1 sztuka
  • łopatka bez kości - 30 dekagramów
  • podgardle wieprzowe - 10 dekagramów
  • kajzerka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 4 sztuki
  • śmietana 22% - 2 łyżki
  • ser camembert - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • szczypta majeranku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. To tego dania użyjemy kapusty włoskiej. Z małej główki kapust włoskiej wydrążyć twardą część. Po jej usunięciu wyciąć wgłębienie na farsz pozostawiając ścinki od kapusty.
  2. Po wydrążeniu otworu, włożyć do naczynia, zalać woda i obgotować parę minut w lekko osolonej wodzie.
  3. Do mielonego mięsa dodać, pokrojono drobno podgardle, poszatkowaną pozostałą kapustę po wydrążeniu, sól do smaku, majeranek, pieprz, 1/2 namoczonej odciśniętej bułki, oraz przesmażoną cebulkę. Wymieszać składniki mięsa dodając śmietanę 18%. - 22%.
  4. Po wyjęciu obgotowanej kapusty, nałożyć farsz mięsny. Przełożyć do naczynia. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze ok. 60 stopni - na wolnym ogniu.
  5. Podduszoną kapustę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego. Polać przygotowanym sosem serowym oraz przesmażonymi pieczarkami. Zapiec 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
  6. Gdy uzyskamy odpowiedni kolor naszej zapiekanki wykładamy na półmisek.