Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kiszona kapusta - 1 kilogram
  • groch (najlepiej cały, niełuskany) - 150 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • suszone grzyby (najlepiej borowiki) - 50 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Kminek z Polski Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • olej rzepakowy - 50 mililitrów
  • olej lniany - 50 mililitrów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.
  2. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.