Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym

26


Łatwe


70 min.


2 os.

Składniki
główka kapusty włoskiej1 sztuka
mielona wieprzowina (łopatka, szynka)500 gramów
duża kromka czerstwego pszennego pieczywa1 sztuka
Mleko krowie200 mililitrów
ząbek czosnku6 sztuk
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr1 łyżeczka
Goździki z Indonezji Knorr6 sztuk
Tymianek z Polski Knorr1 łyżeczka
oliwa z pierwszego tłoczenia2 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.
Krok 3
Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 4
Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl