Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym

26


Łatwe


70 min.


2 os.

Składniki
główka kapusty włoskiej1 sztuka
mielona wieprzowina (łopatka, szynka)500 gramów
duża kromka czerstwego pszennego pieczywa1 sztuka
Mleko krowie200 mililitrów
ząbek czosnku6 sztuk
pieprz czarny ziarnisty1 łyżeczka
goździki6 sztuk
tymianek1 łyżeczka
oliwa z pierwszego tłoczenia2 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.
Krok 3
Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 4
Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl