Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym
  • 70 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej - 1 sztuka
  • mielona wieprzowina (łopatka, szynka) - 500 gramów
  • duża kromka czerstwego pszennego pieczywa - 1 sztuka
  • Mleko krowie - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 6 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 łyżeczka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 6 sztuk
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • oliwa z pierwszego tłoczenia - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.
  2. Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.
  3. Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.
  4. Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.