Kapusta z grzybami w karnawale

2


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
olej0.25 szklanek
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 szczypta
miód1 łyżeczka
kiszona kapusta1 kilogram
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr1 sztuka
grzyby suszone 10 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby zalać szklanką wody i zostawić namoczone na godzinę . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić zachowując wywar z gotowania .
Krok 2
Kiszoną kapustę trzeba przed obgotowaniem sprawdzić na ile jest kwaśna . Jeśli zachodzi taka potrzeba przepłukać. Zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować godzinę . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wywaru .
Krok 3
Pokroić w paseczki odcedzone grzyby . Do kapusty wlać olej i wywar z grzybów . Wrzucić kostkę Bulionu grzybowego i miód . Dobrze wymieszać. Dusić na małym gazie 2 godziny . Wystudzić . Ponownie dusić godzinę ( może to być następnego dnia . Doprawić do smaku pieprzem mielonym i Delikatem . Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn .
Krok 4
Taką kapustę podajemy nie tylko na Wigilię ale również jako alternatywę ciężkiego bigosu z pieczonymi mięsami ( albo pieczoną białą kiełbasą ) w karnawale . Można jej też używać jako farsz do pierogów lub krokietów .
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl