Kapusta z grzybami w karnawale
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kiszona kapusta - 1 kilogram
  • grzyby suszone - 10 dekagramów
  • miód - 1 łyżeczka
  • olej - 0.25 szklanek
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać szklanką wody i zostawić namoczone na godzinę . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić zachowując wywar z gotowania .
  2. Kiszoną kapustę trzeba przed obgotowaniem sprawdzić na ile jest kwaśna . Jeśli zachodzi taka potrzeba przepłukać. Zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować godzinę . Odcedzić pozostawiając ok. 1 szklanki wywaru .
  3. Pokroić w paseczki odcedzone grzyby . Do kapusty wlać olej i wywar z grzybów . Wrzucić kostkę Bulionu grzybowego i miód . Dobrze wymieszać. Dusić na małym gazie 2 godziny . Wystudzić . Ponownie dusić godzinę ( może to być następnego dnia . Doprawić do smaku pieprzem mielonym i Delikatem . Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn .
  4. Taką kapustę podajemy nie tylko na Wigilię ale również jako alternatywę ciężkiego bigosu z pieczonymi mięsami ( albo pieczoną białą kiełbasą ) w karnawale . Można jej też używać jako farsz do pierogów lub krokietów .