Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 700 gramów
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • miód gryczany - 3 łyżki
  • gałązka rozmarynu - 8 sztuk
  • ocet jabłkowy - 4 łyżki
  • świeży imbir - 3 cm
  • kwaśne jabłka - 4 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • oscypek - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w grube steki, co najmniej 2 cm. Jabłka pokrój w grubsze centymetrowe plastry i wytnij z nich gniazdo nasienne. W podobne plastry pokrój cebulę, zetrzyj na tarce oscypka, drobno posiekaj dwie gałązki rozmarynu.
  2. W misce pomieszaj przyprawę do grilla z olejem, posiekanym rozmarynem, miodem, octem i startym imbirem. Powstałą marynatą natrzyj karkówkę, w marynacie obtocz też jabłka i cebulę uważając, aby cebula się nie rozpadła, a jabłka nie połamały. Wszystkie składniki, łącznie z pozostałymi gałązkami rozmarynu, poukładaj na przemian w misce. Odstaw je na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
  3. Karkówkę grilluj pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, przez około 20- 30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Na tackach ułóż też gałązki rozmarynu. Powinny się delikatnie tlić podczas grillowania, aromatyzując w ten sposób mięso. Cebule i jabłka grilluj około 5-8 minut bezpośrednio na ruszcie, uważając jednak, aby marynata się nie spaliła.
  4. Na gotową karkówkę ułóż plaster jabłka i cebuli, całość posyp startym oscypkiem. Grilluj jeszcze wszystko razem, aż ser się rozpuści. Tuż przed podaniem połóż na sam wierzch gałązkę tlącego się rozmarynu.