Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab karkowy pokrojony w 1 cm grubości steki - 400 gramów
  • Sos Hellmann's Czosnkowy - 100 mililitrów
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 100 mililitrów
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • świeży imbir - 20 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • awokado - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • kolendra - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku BBQ, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
  3. W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym Hellmann’s, dzięki któremu sałatka stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.