Karkówka w sosie grzybowym

32


Łatwe


90 min.


5 os.

Składniki
karkówka600 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 sztuka
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
grzyby, np. boczniaki300 gramów
Rozmaryn z Maroko Knorr1 łyżeczka
por1 sztuka
kasza gryczana1 opakowanie
olej6 łyżek
gałązka rozmarynu do dekoracji1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Przyprawę do mięs połącz z 3 łyżkami oleju i rozmarynem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw w chłodne miejsce najlepiej na kilka godzin.
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z każdej strony. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu a następnie wstaw na 90 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Mięso podczas pieczenia podlej szklanką wody.
Krok 3
W między czasie na patelni podsmaż pokrojonego w kostkę pora z pokrojonymi w paseczki grzybami.
Krok 4
Gdy mięso się upiecze zbierz powstałe soki i wraz ze szklanką wody wlej na patelnię. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Sos gotuj kilka minut aż zgęstnieje. Karkówkę podawaj z kaszą gryczaną obficie polaną sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl