Karkówka w sosie grzybowym
  • 90 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 600 gramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • grzyby, np. boczniaki - 300 gramów
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżeczka
  • por - 1 sztuka
  • kasza gryczana - 1 opakowanie
  • olej - 6 łyżek
  • gałązka rozmarynu do dekoracji - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do mięs połącz z 3 łyżkami oleju i rozmarynem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw w chłodne miejsce najlepiej na kilka godzin.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z każdej strony. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu a następnie wstaw na 90 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Mięso podczas pieczenia podlej szklanką wody.
  3. W między czasie na patelni podsmaż pokrojonego w kostkę pora z pokrojonymi w paseczki grzybami.
  4. Gdy mięso się upiecze zbierz powstałe soki i wraz ze szklanką wody wlej na patelnię. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr i dobrze wymieszaj.
  5. Sos gotuj kilka minut aż zgęstnieje. Karkówkę podawaj z kaszą gryczaną obficie polaną sosem.