Karkówka z cebulą i tzatziki
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 600 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • olej roślinny do smażenia - 50 mililitrów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ogórek - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • kilka listków mięty ( opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.
  2. W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  3. W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.