Karkówka z cebulą i tzatziki

47


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
karkówka600 gramów
Majonez Hellmann's Babuni2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny100 gramów
cebula2 sztuki
olej roślinny do smażenia50 mililitrów
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
ząbek czosnku2 sztuki
ogórek2 sztuki
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr1 opakowanie
jogurt naturalny gęsty2 łyżki
kilka listków mięty ( opcjonalnie)
Przygotowanie
Krok 1
Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.
Krok 2
W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Krok 3
W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl