Karkówka z musztardą francuską i tzatzikami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab karkowy pokrojony w 1 cm grubości steki - 400 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 łyżka
  • Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem - 100 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 łyżka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 6 sztuk
  • musztarda francuska z całą gorczycą - 2 łyżki
  • zielony ogórek - 2 sztuki
  • świeża mięta - 1 pęczek
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
  2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
  3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
  4. W międzyczasie przygotuj tzatziki.Obierz ogórki usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Hellmann’s Czosnkowym.