Karmelek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • herbatniki - 8 opakowań
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 0.75 szklanek
  • śmietana 36% - 0.5 litrów
  • żółtko jajka - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • masa toffi - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1/2 litra mleka, cukier i Kasię.
  2. Dodaj zmiksowane składniki: 4 żółtka, mąkę i 1/2 litra mleka.
  3. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie budyń.
  4. Blaszkę wyłóż herbatnikami. Wyłóż przestudzony budyń i ponownie przykryj herbatnikami.
  5. Następnie wyłóż masę toffi oraz przykryj kolejną warstwą herbatników.
  6. Ubij śmietanę, można do niej dodać trochę cukru pudru oraz śmietan-fix.
  7. Wyłóż ubitą śmietanę. Jest to ostatnia warstwa ciasta.
  8. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią ciasto.
  9. Wstaw je do lodówki, aby dobrze zastygło.