Karmelowa wieprzowina

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w plasterki o grubości 1 cm
  • 5 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Jedna drobna uwaga: nigdy, przenigdy nie próbuj gorącego karmelu! Chyba, że zamierzasz się oparzyć... Jeśli chcesz sprawdzić kolor, włóż do karmelu róg białej kartki.
  2. Mięso oprósz solą i pieprzem. Orzechy upraż na suchej patelni, zdejmij i odłóż, a na tę samą patelnie wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj, aż powstanie bursztynowy karmel. Wtedy ostrożnie (bo gorący karmel pryska) wlej na patelnie ocet, gotuj przez chwilę. Włóż polędwiczki i obsmaż je w karmelu z obu stron. Posyp pokruszoną mini kostką czosnkową oraz orzechami. Smaż jeszcze 1-3 minuty, zdejmij z ognia i posyp bazylią.