Karmelowiec bardzo kruchy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mąka - 50 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 30% - 0.5 litrów
  • śmietanka fix - 2 opakowania
  • mleko skondensowane słodzone - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zarobić ciasto, podzielić na 2 części.
  2. Wyłożyć na 2 brytfanki.
  3. Do garnka z gotującą się już wodą wkładamy puszkę mleka skondensowanego i gotujemy.
  4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (lub bez), cukier dodawać porcjami i pod koniec ubijania śmietany na sztywno, dodać po trochu śmietankę FIX.
  5. Jeden placek posmarować ubitą śmietaną.
  6. Na to ułożyć drugi placek i rozsmarować na nim ugotowany karmel (z mleka zagęszczanego) i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.