Karp faszerowany po żydowsku z burakami
  • 60 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • karp - 2 kilogramy
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • drobno posiekane lub grubo zmielone filety białej ryby - 1 kilogram
  • buraki - 100 gramów
  • żółtka jajka ugotowane na twardo i posiekane - 2 sztuki
  • ubite jajka - 2 sztuki
  • cebula - 15 dekagramów
  • tarty chrzan - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno filety lub zmiel. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju na brązowo. Zetrzyj buraki. Buraki, chrzan, żółtka i jaja dodaj do posiekanej ryby.
  2. Wymieszaj farsz, następnie napełnij nim rybę i zaszyj. Włóż do wrzącego sosu.
  3. Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. W garnku ma być go tyle, aby zakrywał rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu dopóki ryba nie będzie ugotowana (około 45 minut pod przykryciem).
  4. Pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.
  5. Posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu ryby dodaj natkę, w razie konieczności zagęść sos zasmażką jasną Knorr. Przed podaniem rybę pokrój na porcje i podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.