Karp oblany masłem

31


Średnie


56 min.


3 os.

Składniki
karp średni1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
masło12 dekagramów
cytryna1 sztuka
pietruszka1 sztuka
seler mały1 sztuka
por mały1 sztuka
marchewka1 sztuka
cebula1 sztuka
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Krok 2
W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.
Krok 4
Ostrożnie wyjmij karpia, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.
Krok 5
Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do gotowania karpia.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl