Karp oblany masłem
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • karp średni - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • masło - 12 dekagramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler mały - 1 sztuka
  • por mały - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
  2. W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
  3. Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.
  4. Ostrożnie wyjmij karpia, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.
  5. Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do gotowania karpia.